No a zelí...teď, ani nevím proč - asi jako rýmovačka, mi přišlo na jazyk jmelí (viz Divadlo Járy Cimrmana:-)) Ale zpátky k tomu zelí. Na zimu je to pro mě ideální typ pickles (kvašená zelenina). Úplně stačí jedn......zobrazit celý příspěvek
No a zelí...teď, ani nevím proč - asi jako rýmovačka, mi přišlo na jazyk jmelí (viz Divadlo Járy Cimrmana:-)) Ale zpátky k tomu zelí. Na zimu je to pro mě ideální typ pickles (kvašená zelenina). Úplně stačí jedna lžíce denně a je to jak pohlazení pro tělo, aspoň já to tak mám.
Nakládám ho 15 kilo, což dá 18 zavařovaček. Je to přiměřeně, jím ho tu já a moje dospělá dcera. V minulosti (celkem nedávné, asi před 15 lety) jsem dělávala 100kg zelí do 2 velkých kameninových kvašáků. Skoro se to dalo srovnat se složením mnoha metráků uhlí, ručně, lopatou:-))
Loni jsem zkoušela doma vykvasit kim-či. To je korejské pickles, jejich národní specialita. Povedlo se to, bylo to hodně ostré a ta příprava surovin mi připadala jako míchání nějaké trhaviny:-)) Dává se tam, mimo jiné, česnek (hromada), čerstvé feferonky (taky hromada), cibule a zázvor. Recept jsem tehdy ulovila na stránkách Korejského výzkumného ústavu potravin, teď mi nejde se tam prokliknout, těžko říci, co se tam děje.(?) Ale pro představu je jeden recept tady:
http://www.lidovky.cz/korejske-kimci-kvasena-pochoutka-ktera-je-silne-navykova-pzk-/dobra-chut.asp?c=A100404_213424_dobra-chut_mev